In overleg met je instructeur wordt bepaald wanneer het tijd is om het rijexamen aan te vragen. Dit wordt centraal door de rijschool gedaan door middel van een digitale aanvraag bij het CBR. De datum wordt altijd gepland in overleg met de instructeur en de leerling.
Let op: De rijschool mag de aanvraag voor het praktijkexamen pas bij het CBR indienen als de examenkandidaat heeft betaald. De leerling maakt het verschuldigde bedrag over aan de rijschool. Daarbij moet de leerling schriftelijk de volgende gegevens verstrekken: naam, soort examen, eigen verhinderdata, verhinderdata en de naam van de rij-instructeur plus het nummer van de lesaauto.
Na ontvangst gaat de rijschool reserveren.
Het gehele praktijkexamen voor de personenauto duurt
maximaal 55 minuten
. Je instructeur is altijd bij het begin- en eindgesprek aanwezig, je kunt hem/haar ook vragen om mee te rijden.
Het examen
begint met de controle
van je identiteitsbewijs, overhandiging van het
gesloten formulier
‘Zelfreflectie’. Dit gebeurd normaal binnen aan het tafeltje van de examinator. Nu, in deze coronatijd, kan het nog steeds gebeuren dat het inleidende gesprek vooraf en de gereden rit achteraf in een het gesprek buiten voor het CBR gebouw, plaats vindt.
Daarna volgt een
ogentest
. Hiervoor moet je een kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ± 25 m. Vervolgens worden de voorbereidings- en controlehandelingen uitgevoerd. Je krijgt een paar vragen over de auto en soms word er gekeken naar de werking van verlichting, richtingaanwijzers en remlichten.
Deze controlevragen worden niet gedaan als je vrijstelling hiervoor hebt behaald na een geslaagde tussentijdse toets, dan hoef je dit bij het
eerste examen
niet meer
te doen.
Als alles in orde is kan de
rit van ± 35 minuten
beginnen. De examinator let onder meer op voertuigbeheersing, milieu, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Je wordt
beoordeeld op 7 onderdelen
, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen. Een gedeelte van het examen rijd je zelfstandig, meestal op de navigatie naar een bepaalde bestemming.
Na afloop van de rit ontvang je van de examinator
de uitslag
. Daarna wordt het formulier ‘Zelfreflectie’ besproken. Het zelfreflectieformulier heeft geen enkele invloed op de uitslag van je examen.
Als je bent geslaagd word er een ‘ Verklaring van rijvaardigheid ’ en een ‘ Verklaring van geschiktheid ’ geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register. De gemeenten kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het rijexamen.
Zelf ga je
in de gemeente waar je staat ingeschreven
naar de Afdeling Bevolking met 2 pasfoto’s, (of je maakt nieuwe pasfoto's op het gemeentehuis) en je legitimatiebewijs om je rijbewijs aan te vragen.
Na ± 5 werkdagen
kun je het rijbewijs afhalen.
Let op: Je ontvangt van het CBR géén rijbewijs. Zolang je het rijbewijs niet hebt opgehaald bij je eigen gemeente mag je nog NIET autorijden!
GEFELICITEERD!
Vertelt de examinator dat je bent gezakt en waarom, dan ontvang je per mail je uitslagformulier met daarop de vermelding van de fouten die gemaakt zijn tijdens je praktijkexamen.
Tip
: Neem dit formulier mee bij je volgende rijles. Je kunt dit dan met je rij-instructeur evalueren.
Het is belangrijk om flink te blijven trainen om zo de onvoldoendes weg te werken. In overleg met jou en je instructeur wordt het herexamen aangevraagd.
Hiervoor geldt dezelfde procedure als voor de eerste aanvraag.
In deze tijd kan het bij het CBR lang gaan duren voordat een her-examen kan worden gereserveerd daarom:
Tip:
Zorg er voor dat écht getraind en geautomatiseerd bent in
de bediening van het voertuig en dat je echt de tijd hebt om het verkeer te observeren om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Alleen dan kan je slagen!
Opmerking: Goed trainen met je instructeur is véél goedkoper dan zakken en lang moeten wachten op een her-examen!