Duizenden geslaagden tijdens de afgelopen 40 jaar
Logo Streekrijschool

Autorijles bij De Streekrijschool

Een goede rijopleiding is de basis voor een veilige toekomst in het verkeer. Toch gaat het niet alleen over je eigen veilige toekomst in het verkeer, maar ook over de veiligheid van andere weggebruikers.

Het is belangrijk dat je je voertuig leert beheersen, dat je de verkeersregels kunt toepassen, maar ook dat je in staat bent om fouten of onkunde van andere weggebruikers (denk aan kinderen in het verkeer) op te vangen.

Bij De Streekrijschool leert je een goed verkeersinzicht te ontwikkelen en de juiste beslissingen te nemen. Het bezit van een rijbewijs is de weg naar volwassenheid.

De eerste rijles

Eindelijk is het dan zover, de langverwachte droom gaat van start. Op de afgesproken tijd verschijnt de lesauto voor de deur. Na een korte kennismaking met je instructeur stap je in de auto, maar nog wel even op de passagiersstoel. Op een rustige weg mag je op de bestuurdersstoel plaatsnemen. Dit doen we zo, omdat je eerste kennismaking met het besturen van een auto voor je eigen deur (met publiek om je heen) onrustig kan zijn.

Na uitleg over in- en uitstappen, het afstellen van de stoel en spiegels en uitleg over de controlelampjes op het dashboard mag je starten. Hierna wordt uitgelegd en hoe de verlichting en de richtingaanwijzers werken en waar de pedalen van de auto voor dienen. Hierna mag je gaan rijden en kennismaken met het karakter van de auto.

De verdere opbouw van de opleiding

De rijlessen worden methodisch opgebouwd. Dat wil zeggen: wanneer je een lesonderdeel beheerst, wordt er overgestapt naar het volgende lesonderdeel. Het is duidelijk dat niet alles in één keer goed kan doen, daarom wordt bij elke volgende stap het voorgaande herhaald.

Je leskaart

Op je leskaart wordt aangetekend hoe je praktijkles verloopt en wordt het leerdoel voor de volgende rijles aangegeven. Dit leerdoel is terug te vinden in onze iTheorie, zodat je jezelf thuis al kunt voorbereiden op je volgende praktijkles.

Wij adviseren je om direct met je theorie te beginnen, waarvoor wij een digitale mogelijkheid bieden. Hoe beter theoretisch voorbereid, hoe minder tijd in de lesauto aan uitleg besteedt moet worden. Dit bespaart lestijd en dus geld.

Beginnen met lessen als je 16,5 bent?

Je mag vanaf 16,5 jaar beginnen met autorijlessen en als je eraan toe bent, mag je zelfs al een tussentijdse toets afleggen. Vanaf je 17e jaar mag je een rijexamen afleggen. Ben je geslaagd, dan moet je tot 18e verjaardag nog wel onder begeleiding van een door jou zelfgekozen (en officieel geregistreerde) coach/begeleider rijden. Vanaf je 18e mag je geheel zelfstandig rijden.

Op deze manier starten met autorijles (ook wel 2toDrive genoemd) en je rijbewijs behalen, ben je bij De streekrijschool aan het juiste adres!

Een Gezondheisverklaring is verplicht!

Als je de eerste paar rijlessen achter de rug hebt, is het verstandig om alvast in te loggen op de website van het CBR en een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit is voor iedere leerling/kandidaat verplicht ruim voordat het praktijkexamen kan worden aangevraagd.

Voor deze gezondheidsverklaring worden er een aantal vragen gesteld over je gezondheid. Als je een vraag met JA moet beantwoorden, volgt er vanuit het CBR een oproep voor een geneeskundige keuring en mogelijk zelfs een rijtest. Twijfel je over een antwoord, overleg dit eerst met je rijinstructeur ter voorkoming van onnodige testen en onkosten.

Let op: De gezondheidsverklaring is één jaar geldig en de bijbehorende kosten zijn voor eigen rekening.