Examen doen

Het doel waar we heel de rijopleiding naartoe werken: het rijexamen. Examens voor het rijbewijs doen we in Nederland bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR beoordeelt de rijvaardigheid, vakbekwaamheid en medische geschiktheid van aanstaande bestuurders. Het CBR geeft geen rijbewijzen af, maar stuurt een digitale verklaring naar de gemeente, alwaar het rijbewijs aan kunt vragen.


Aanvragen examen

Het aanvragen van je rijexamen bij het CBR gaat digitaal en wordt geregeld door de rijschool. De leerling moet hier officiëel toestemming voor geven, dit doe je door middel van een machtiging met je DigiD op: mijn.cbr.nl
Let op: het benodigde nummer van De Streekrijschool is 5255U2.

Je DigiD is een persoonlijke digitale legitimatie voor overheidsdiensten, die je nooit in handen van anderen moet geven. Daarom moet je deze eerste stap zelf doen.

Door te werken met een machtiging en je DigiD zijn je gegevens automatisch beschikbaar in het reserveringssysteem van het CBR. Hierdoor kan de rijschool geen fouten maken met je persoonsgegevens of daarmee rommelen. Je ontvangt altijd een e-mail als de rijschool een examen of toets voor je heeft gereserveerd of verschoven. De machtiging blijft geldig, totdat je bent geslaagd.

Als je nog geen DigiD hebt, vraag deze aan op www.digid.nl/aanvragen.

Vóór het aanvragen van je examen moet je een gezondheidsverklaring invullen. Log hiervoor in bij www.CBR.nl
Als je twijfelt of je een vraag met ja moet beantwoorden neem dan even contact op met de rijschool.

Theorie-examen

Na het volgen van je theoriecursus is het tijd om theorie-examen te doen. Dit examen wordt afgenomen in Schelluinen of Barendrecht.

Praktijkexamen

In overleg met je instructeur wordt bepaald wanneer het tijd is om het rijexamen aan te vragen. Het examen wordt afgenomen in Dordrecht.

Tussentijdse toets

Tijdens je rijopleiding, op ongeveer 75% van het gewenste examen niveau, kun je een tussentijdse toets doen, zeg maar een soort tentamen.

Faalangst of NOR examen

Kandidaten met faalangst kunnen een speciaal faalangstexamen afleggen.

Als je binnen vijf jaar vier keer bent gezakt voor het CBR-praktijkexamen, is er een andere mogelijkheid om examen te doen.