Praktijk examen

In overleg met je instructeur wordt bepaald wanneer het tijd is om het rijexamen aan te vragen. Dit wordt centraal door de rijschool gedaan door middel van een digitale aanvraag bij het CBR. De datum wordt altijd gepland in overleg met de instructeur en de leerling.

Let op: De rijschool mag de aanvraag voor het praktijkexamen pas bij het CBR indienen als de examenkandidaat heeft betaald. De leerling betaalt het verschuldigde bedrag aan de rij-instructeur of op het vestigingsadres van de rijschool. Daarbij moet de leerling schriftelijk de volgende gegevens verstrekken: naam van de leerling, datum van betalen, soort examen, de verhinderdata en de naam van de rijinstructeur.

Inhoud van het praktijkexamen

Het gehele praktijkexamen voor de personenauto duurt maximaal 55 minuten. Je instructeur is altijd bij het begin- en eindgesprek aanwezig, je kunt hem/haar ook vragen om mee te rijden.

Het examen begint met de controle van je identiteitsbewijs, overhandiging van het gesloten formulier ‘Zelfreflectie’ en de ‘Eigen verklaring’ die je moet dateren en ondertekenen in bijzijn van de examinator.

Daarna volgt een ogentest. Hiervoor moet je een kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ± 25 m. Vervolgens worden de voorbereidings- en controlehandelingen uitgevoerd. Je krijgt een paar vragen over de auto en er wordt gekeken naar de werking van verlichting, richtingaanwijzers en remlichten (dit wordt niet meer gedaan als je vrijstelling hebt na een geslaagde tussentijdse toets). Als dit in orde is kan de rit van ± 35 minuten beginnen. 

De examinator let onder meer op voertuigbeheersing, milieu, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Je wordt beoordeeld op 7 onderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen. Een gedeelte van het examen rij je zelfstandig naar een bepaalde bestemming of je krijgt clusteropdrachten.

Na afloop van de rit ontvang je van de examinator de uitslag. Daarna wordt het formulier ‘Zelfreflectie’ besproken. Het zelfreflectieformulier heeft geen enkele invloed op de uitslag van je examen.

Meenemen naar het examen

  • Een wettelijk toegestaan geldig identiteitsbewijs: je identiteitskaart of paspoort.
  • Het ingevulde en gesloten formulier ‘Zelfreflectie’ met daarop je sterke en minder sterke punten in het verkeer.
  • Het adviesformulier van de tussentijdse toets.
  • Je examenoproep.
  • Het formulier van de ‘Eigen verklaring betreffende je gezondheid.

Informatie van het CBR


Geslaagd?

Als je bent geslaagd word er een ‘Verklaring van rijvaardigheid’ en een ‘Verklaring van geschiktheid’ geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register. De gemeenten kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het rijexamen. 

Zelf ga je in de gemeente waar je staat ingeschreven naar de Afdeling Bevolking met 2 pasfoto’s en je legitimatiebewijs om je rijbewijs aan te vragen. Na ± 5 werkdagen kun je het rijbewijs afhalen. 

Let op: Je ontvangt van het CBR géén rijbewijs. Zolang je het rijbewijs niet hebt opgehaald bij je eigen gemeente mag je nog NIET autorijden!

GEFELICITEERD!

Gezakt?

Vertelt de examinator dat je bent gezakt dan ontvangt de rijschool én jijzelf per mail je uitslagformulier met daarop de vermelding van de fouten die gemaakt zijn tijdens je praktijkexamen.

Het is belangrijk om flink te blijven trainen om zo de onvoldoendes weg te werken. In overleg met leerling en instructeur wordt het herexamen aangevraagd.