Theorie-examen

Je mag alléén theorie-examen doen als je zestien jaar of ouder bent. Het is verstandig om op tijd je voor te bereiden op je theorie-examen en onze digitale theorielessen te volgen.
Zodra je denkt examen te kunnen doen dan reserveert de rijschool een examendatum CBR. De Streekrijschool regelt alle examenaanvragen voor je en informeert je over alle benodigde papieren. Daarvoor is wel de DigiD machtiging nodig.
Let op: het behaalde theoriecertificaat is slechts 1 1/2 jaar geldig, dus ga pas examen doen als je rijinstructeur dit adviseert!


Onderdelen theorie examen

Het nieuwe digitale theorie examen bestaat uit:

  • Een onderdeel over gevaarherkenning (25 vragen)
  • Een onderdeel over verkeersregels (30 vragen)
  • Een onderdeel over verkeersinzicht en risico’s (10 vragen)

Het examen duurt ongeveer 30 minuten, inclusief de toelichting vóór de examenvragen.

Gevaarherkenning

De gevaarherkenningsvragen beantwoord je door aan te geven wat je in deze situatie zou doen: remmen (dat wil zeggen flink snelheid verminderen of zelfs stoppen), gas loslaten (dat wil zeggen extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze) of niets (dat wil zeggen gewoon door blijven rijden in dezelfde snelheid).

Verkeersinzicht en risico’s

Bij de vragen over verkeersinzicht gaat het niet zozeer over wat in de wet geregeld is, maar vooral wat in een bepaalde situatie verstandig is om te doen.

Verloop van het examen

Als je weet hoe het gaat is het veel minder eng”. Dat zeggen onze theoriekandidaten. Daarom heeft het CBR een filmpje gemaakt over het theorieproces. In ongeveer 2,5 minuut laten we stap-voor-stap zien hoe het examen verloopt. Van reserveren tot en met de uitslag. Met hier en daar wat extra aandacht voor een knelpuntje. Bekijk het filmpje hieronder.

Geslaagd?

Je bent geslaagd als je van het onderdeel gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebt (van de 25) én van de onderdelen verkeersregels en verkeersinzicht 35 vragen of meer goed hebt (van de 40).

Let op: Als je slaagt krijg je géén certificaat mee, alles loopt via de digitale snelweg.

GEFELICITEERD!

Gezakt?

Als je zakt, krijg je per mail je uitslagformulier met daarop per examenonderwerp het aantal vragen dat je fout had. Daarnaast staat een lijst afgedrukt met alle examenonderwerpen.

Verbeter je kennis op de aangegeven punten, herhaal de onderwerpen die je goed deed en vraag een nieuw theorie-examen aan.

Als een leerling leerproblemen heeft kan onze rijschool hem/haar individueel opleiden en begeleiden. Bovendien kan er een individueel theorie-examen aangevraagd worden. Informeer bij onze rijschool naar de mogelijkheden.