Duizenden geslaagden tijdens de afgelopen 40 jaar
Logo Streekrijschool

Theorie-examen

Je mag theorie examen doen als je zestien jaar of ouder bent. Bereid je voor op dit examen door tijdig onze digitale theoriecursus te volgen.
Tip: Maak alle oefenexamens, want in deze 50 oefenexamens is de totale leerstof van het CBR opgenomen. Minder examens oefenen, betekent een gemiste kans.

Zodra je denkt je theorie examen te kunnen afleggen, reserveer je een examendatum bij het CBR. Let op: daar is wel de DigiD machtiging nodig. De Streekrijschool helpt je graag met je theorie examenaanvraag en informeert je over de benodigde papieren. Het behaalde theoriecertificaat is slechts 1,5 jaar geldig, dus ga pas examen doen als je heel zeker bent van je kennis en de ontwikkeling van je rijlessen. Je rijinstructeur kan je hierin adviseren.

Het is ook mogelijk om een mondeling theorie examen aan te vragen of een examen met meer tijd. Hiervoor zal een meerprijs worden berekend bij het CBR die voor jou rekening zijn. Vraag naar de mogelijkheden bij je rijinstructeur.

Onderdelen theorie examen

Het digitale theorie examen bij het CBR duurt ongeveer 30 minuten – inclusief de toelichting voorafgaand aan de examenvragen – en bestaat uit 3 onderdelen:

  • Een onderdeel over gevaarherkenning (25 vragen) waarvan er 13 goed moeten zijn.
  • Een onderdeel over kennis (12 vragen) waarvan er 10 goed moeten zijn.

Een onderdeel over inzicht (28 vragen) waarvan er 25 goed moeten zijn.

Gevaarherkenning

De gevaarherkenningsvragen beantwoord je door aan te geven wat je in deze situatie zou doen: remmen (dat wil zeggen flink snelheid verminderen of zelfs stoppen), gas loslaten (dat wil zeggen extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze) of niets (dat wil zeggen gewoon door blijven rijden in dezelfde snelheid).

Kennis

Dit gaat over feitenkennis van de verkeersregels. Beantwoord de vragen zoals ze in de wet zijn opgenomen.

Inzicht

Bij de vragen over verkeersinzicht gaat het niet zozeer over wat er in de wet is geregeld, maar vooral over wat verstandig is om te doen in een bepaalde situatie.

Geslaagd?

Je bent geslaagd als je van het onderdeel gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebt beantwoord, van het onderdeel kennis 10 vragen of meer goed hebt beantwoord én van het onderdeel inzicht 25 of meer vragen goed hebt beantwoord. Gefeliciteerd!

Let op: Ben je geslaagd, dan krijg je géén certificaat mee. Alles verloopt via de digitale snelweg.

Gezakt?

Als je niet hebt voldaan aan het gevraagde aantal goede antwoorden per onderdeel, ben je gezakt en krijg je digitaal een uitslagformulier met feedback. Deze feedback bevat een heldere uitleg over de onderwerpen die je nog onvoldoende beheerst. Door dit beter te leren en te oefenen kun je jezelf voorbereiden op het herexamen.

Individuele begeleiding

Als een leerling problemen heeft met leren, kan onze rijschool hem/haar persoonlijk op weg naar het theorie examen begeleiden. Bovendien kan er een individueel theorie examen aangevraagd worden. Informeer naar de mogelijkheden.