Duizenden geslaagden tijdens de afgelopen 40 jaar
Logo Streekrijschool

Praktijk examen

In overleg met je instructeur wordt bepaald wanneer het tijd is om het rijexamen aan te vragen, samen kiezen jullie voor een voorkeursdatum. De aanvraag voor het rijexamen bij het CBR wordt centraal door de rijschool geregeld.

Benodigde gegevens

Als leerling moet je schriftelijk/per e-mail de volgende gegevens verstrekken aan de rijschool: je naam, het soort examen, je eigen verhinderdata, de verhinderdata, de naam van je rijinstructeur en het nummer van de lesauto.

Betaling

Let op: de rijschool kan de aanvraag voor je praktijkexamen bij het CBR pas indienen als je daarvoor betaald hebt. De leerling maakt hiervoor het verschuldigde bedrag over aan de rijschool. Na ontvangst kan de rijschool je examen reserveren.

Inhoud van het praktijkexamen

Het praktijkexamen voor de personenauto duurt totaal maximaal 55 minuten. Je instructeur is altijd bij het begin- en eindgesprek aanwezig, maar je kunt hem/haar ook vragen om mee te rijden tijdens het examen.

Het examen begint op het CBR aan het tafeltje van de examinator met de controle van je identiteitsbewijs en overhandiging van het gesloten formulier ‘Zelfreflectie’.

Daarna gaan jullie naar buiten en volgt een ogentest. Hiervoor moet je een kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ± 25 m. Vervolgens worden de voorbereidings- en controlehandelingen bij de lesauto uitgevoerd. Je krijgt een paar vragen over de auto en soms wordt er gekeken naar de werking van verlichting, richtingaanwijzers en remlichten. Heb je hiervoor een vrijstelling hebt behaald na een geslaagde tussentijdse toets, dan vervallen deze controlevragen bij een eerste examen.

Als alles in orde is, kan de rit van ± 35 minuten beginnen. De examinator let onder andere op voertuigbeheersing, milieu, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Je wordt beoordeeld op 7 onderdelen, zoals in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen. Een gedeelte van het examen rijd je zelfstandig (meestal op de navigatie) naar een bepaalde bestemming.

Na afloop van de rit ontvang je van de examinator de uitslag. Daarna wordt het formulier ‘Zelfreflectie’ besproken. Dit heeft geen enkele invloed op de uitslag van je examen.

Meenemen naar het examen

  • Een wettelijk toegestaan geldig identiteitsbewijs: je identiteitskaart of paspoort.
  • Het ingevulde en gesloten formulier ‘Zelfreflectie’ met daarop je sterke en minder sterke punten in het verkeer.
  • Je examenoproep. (is gewenst)

CBR examen, Uitvoering PDF

Geslaagd?

Als je geslaagd bent, wordt er een ‘Verklaring van rijvaardigheid’ en een ‘Verklaring van geschiktheid’ geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register. Gemeenten kunnen dit register raadplegen om vast te stellen dat je bent geslaagd voor het rijexamen.

Let op: Je ontvangt van het CBR géén rijbewijs, dit verloopt via de gemeente. Zolang je het rijbewijs niet fysiek in handen hebt, mag je nog NIET autorijden!

Rijbewijs aanvragen!

Ga voor de aanvraag van je rijbewijs naar de gemeente waar je staat ingeschreven, afdeling Bevolking. Hiervoor heb je je legitimatiebewijs en 2 pasfoto’s nodig die voldoen aan de eisen voor het rijbewijs of je maakt nieuwe pasfoto’s op het gemeentehuis (controleer of dat bij jouw gemeente kan). Na ± 5 werkdagen kun je je rijbewijs afhalen en gaan rijden. Gefeliciteerd!

Gezakt?

Als je examinator vertelt dat je het examen niet hebt behaald, legt hij/zij uit waarom. Per e-mail ontvang je een uitslagformulier met daarop de fouten die je gemaakt hebt tijdens je praktijkexamen. Print dit formulier uit en neem het mee naar je volgende rijles. Je kunt dit met je rijinstructeur evalueren.

Tip: Het is belangrijk om flink te blijven trainen om zo de tekortkomingen in je vaardigheden aan te pakken. In overleg met je instructeur wordt het herexamen aangevraagd. Hiervoor geldt dezelfde procedure als voor de eerste aanvraag.

Voorkom een herexamen!

Het aanvragen van een herexamen bij het CBR kan soms lang duren. Om te voorkomen dat je je vaardigheid verliest (en dus weer zakt) is het raadzaam om tijdens de wachttijd veel te blijven lessen. Dit is wel kostbaar, dus ons advies is: voorkom dat je herexamen moet doen door je eerste examen pas aan te vragen als:

  • Je écht getraind en geautomatiseerd bent in de bediening van het voertuig.
  • Je de theoretische kennis beheerst en kunt toepassen.
  • Je in staat bent om al rijdend het verkeer goed te observeren en je op tijd de juiste beslissingen kunt nemen.

Samengevat

Goed (en eventueel wat langer) trainen met je rijinstructeur voor het eerste examen is véél goedkoper dan zakken voor je examen en doortrainen en afhankelijk zijn van de wachttijd bij het CBR voor een herexamen!